Det er Østfold som har den største økningen hittil i år.

Artikkel i Dagens Næringsliv, 29. juli, Jonas Solgård – Journalist

Sjøhyttesalget har økt hittil i 2024.
Sjøhyttesalget har økt hittil i 2024. Foto: Sem & Johnsen Eiendomsmegling

Sjøhyttesalget i Norge har steget fire prosent hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor og prisene har samtidig fått et betydelig løft, viser tall for Agder, Telemark, Vestfold og Østfold fra DNB Eiendom og Prognosesenteret.

Håp om rentekutt kombinert med fallende inflasjon gjør at flere nå åpner lommeboken for fritidsboliger langs havet, etter at de siste to-tre årene har vært preget av fallende omsetning i sjøhyttemarkedet.

Det skal samtidig nevnes at dagens nivåer er langt lavere enn hva de var før pandemien, ifølge tallene fra DNB Eiendom.

– Norske sjøhytter er et knapphetsgode, og det er stor interesse for det som legges ut. Prisene har steget omtrent på samme nivå som boligmarkedet, som har gått opp åtte prosent så langt i år, sier Tone C. Krange i DNB Eiendom i en pressemelding.

Størst økning i Østfold

Volumøkningen på 18,6 prosent gjør Østfold til regionen med størst vekst. I Vestfold, Telemark og Agder har antallet tinglysninger falt hittil i år sammenlignet med i fjor.

I Østfold er det hittil i år tinglyst 198 sjøhytter, mot 167 i samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen på 3,76 millioner kroner er 3,2 prosent høyere enn i 2023.

Krange i DNB Eiendom sier at luksusgoder som fritidsbolig har gått litt tråere gjennom de siste to årene som har vært preget av et høyt rentenivå, høy inflasjon og en svak kronekurs.

– Men markedet for sjøhytter holder seg nesten alltid bedre enn innlandshytter og fjellhytter. I likhet med boligmarkedet er det mye psykologi i markedet, og nå er det en klar forventning et mer behagelig rentenivå og bedre økonomi i husholdningene, sier hun.

Det er Vestfold som har den høyeste gjennomsnittsprisen på 5,68 millioner kroner, opp 21,1 prosent sammenlignet med i fjor. Eiendomsmegleren påpeker at noen svært høye salgspriser og lavt volum gjør at snittet blir trukket opp. DNB Eiendom skriver i rapporten at det fortsatt er få av de mest attraktive sjøhyttene som blir lagt ut for salg og at noen i svært høye prisklasser tar lang tid å selge.

Flere utlendinger kjøper

Ellers er det flere og flere utlendinger som kommer inn på fritidsboligmarkedet i Norge. Hittil i år har andelen utenlandske kjøpere steget til 4,5 prosent, opp fra 3,6 prosent fra i fjor.

Kun for sjøhytter har andelen økt fra 2,9 prosent i fjor til 3,1 prosent i år. Dette er for øvrig lavere enn hele 2023, da tallet var på 3,4 prosent. Det selges færre sjøhytter til utlendingene enn for eksempel hytter i de store alpintdestinasjonene, skriver DNB Eiendom.